ŠKODA, KI JO POVZROČI VODA, JE TEŽAVA ŠT. 1 V DOMOVIH!

Lahko si mislite, da se vam to nikoli ne bo zgodilo — vendar puščanje vode ali poplave v določenem času pravzaprav prizadenejo več kot polovico domov. In ko poplava prizadene, so lahko posledice uničujoče in moteče.

Kje lahko voda pušča?

Puščanje vode v domu ima več skupnih virov. Lahko je nekaj tako preprostega kot zamašen umivalnik ali težava s pomivalnim ali pralnim strojem. V hladnejših mesecih je zmrzal, ki povzroči pok cevi, veliko tveganje za poplavo in škodo, ki jo povzroči voda, v domovih. Ni treba, da se puščanje vode sploh začne v vašem domu, da vam povzroči škodo — težava s sosedovo streho ali puščanje v zgornjem stanovanju lahko povzročita poplavo in škodo, ki jo povzroči voda, v vaš dom.

Koliko stane škoda, ki jo povzroči voda?

Puščanje, zamašen umivalnik, počena cev in nenadoma se spopadate z uničenim domom in visokimi stroški. Da ne omenjamo stresa in težav pri spoprijemanju s škodo, ki jo povzroči voda. Resno puščanje vode ne bo uničilo samo vaše lastnine in pohištva, temveč tudi preproge in stene.

Dlje kot puščanje vode traja, večja raven škode, s katero se boste morali spoprijeti, bo nastala —morda boste morali najeti črpalke in odstranjevalce vlage, da bi izsušili dom, ki ga je poplavilo, preden boste lahko na novo položili preproge, prepleskali stene in uredili dom. Temu dodajte še možnost, da se boste morali med čiščenjem izseliti iz vašega doma, in zato lahko verjamete, da je škoda, ki jo povzroči voda, resna težava — težava, pred katero se je vredno dobro zaščititi.

Morda mislite, da se vam to ne more zgoditi?

Ampak dejstvo je, da je vsak drugi dom vsaj enkrat doživel škodo, ki jo povzroči voda. Zato je pametno sprejeti preventivne ukrepe za preprečevanje uhajanja vode s sistemom pametnega doma, ki vas sproti obvešča in ščiti pred najhujšim.

KO VODA UIDE IZPOD NADZORA, JE VAŠ DOM NEZAVAROVAN

Kadarkoli, kjerkoliPuščanje vode se lahko zgodi kjerkoli v domu — in kadarkoli.

Hitro ukrepanje proti škodi, ki jo povzroči voda Pri škodi, ki jo povzroči voda, so v polovici primerov poškodovane tudi stene in hitro nastane plesen. Glede na to, da plesen nastane v samo 24 urah, se je treba takoj odzvati na morebitno puščanje vode v domu.

Pazite na cevi 65 % škode, ki jo povzroči voda, nastane zaradi poka ali puščanja cevi, kar pomeni, da morda ne veste za nevarnost puščanja vode, dokler ni prepozno.

Kapljanje, ki poruši hišo Majhna puščanja vode — iz cevi, stranišč ali tušev — povzročijo 28 % škode, ki jo povzroči voda. Ker so skrita, lahko takšna puščanja ostanejo neopažena več mesecev ali celo let in sčasoma popolnoma prepojijo stene ali tla in povzročijo obsežno škodo.

Tveganje zmrzali Cev lahko zamrzne v daljših obdobjih zmrzali, še posebej v prostorih ali hišah, ki niso ogrevane in pogosto obiskane ali pregledane. Počena cev je najpogostejši razlog za poplavo v domu in lahko hitro vodi do resne škode, ki jo povzroči voda.

RESNIČNA IN STRAŠLJIVA STATISTIKA O ŠKODI, KI JO POVZROČI VODA, V DOMU

54 % gospodinjstev je že doživelo škodo, ki jo je povzročila voda. (1)

65 % vseh primerov je povezanih s cevmi. (2)

Škodo, ki jo povzroči voda, bi lahko preprečili v 93 % primerov. (3)

V Evropi povprečni stroški sanacije škode, ki jo povzroči voda, znašajo 2297 €. 28 % zavarovancem škoda sploh ni povrnjena. Tisti, ki jim pa je povrnjena, dobijo le 61 % celotnih stroškov. (1)

Leta 2015 je bilo samo v Nemčiji zabeleženih 1,1 milijona primerov prijavljene škode, ki jo povzroči voda, v zasebnih domovih. (4) 

Po samo 24 urah se lahko plesen začne nabirati zaradi vlage in povzroča težave z dihali, astmo in alergije.(5)

41 % počenih cevi ni takoj zaznano, kar povzroči odtekanje velike količine vode in izgubo vode. (2)

61 % majhnih puščanj ali razpok v ceveh je odkritih po 1 tednu ali še kasneje. (2)

Slabe stvari čakajo, da se zgodijo? Bi radi izvedeli več?

Preberite celotno raziskavo o vodni varnosti

Prosimo, upoštevajte: na voljo samo v angleščini.

Preberi več

PREBERITE VEČ

Pametni senzor za vodo

Odkrijte GROHE Sense

Inteligentni skrbnik vašega doma.

Odkrijte GROHE Sense Guard

Osebna aplikacija za upravljanje vode.

Odkrijte GROHE Sense app

(1) The ConsumerView, januar 2017, Quantitative Assessment Europe
(2) The ConsumerView, maj 2017, Quantitative Assessment Europe
(3) ACE-Group: http://www.businesswire.com/news/home/20110404007195/en/ACE-Private-Risk-Services-Study-Identifies-Type
(4) Od nemških zavarovalnic: http://www.gdv.de/zahlen-fakten/schaden-und-unfallversicherung/wohngebaeudeversicherung
(5) https://irp-cdn.multiscreensite.com/c4e267ab/files/uploaded/Rf7chFZfSe2cTKWmjbMA_WHO_Guidelines%20for%20Indoor%20Air%20Quality_Dampness%20and%20Mould_2009.pdf