KAJ STORITI PO IZLIVU VODE ALI POPLAVI V SVOJEM DOMU

Uhajanje vode doma je lahko uničujoče, saj je škoda, ki jo povzroči voda, pogosto vzrok dragega in dolgotrajnega čiščenja ter popravila. Kaj morate storiti, če ste doma utrpeli uhajanje vode — in kako jih v prihodnosti ustaviti.

Izklopite vodo. Prva stvar, ki jo morate storiti, da preprečite poslabšanje uhajanja vode, je izklop oskrbe z vodo. Zaporna pipa ali zaporni ventil je po navadi nameščen v kuhinji ali kopalnici in takoj odklopi dovod vode v hišo. Voda morda uhaja iz očitnega vira, ki ga lahko izolirate — pomivalnega ali pralnega stroja, pipe in stranišča morajo imeti izolacijski ventil na cevi ali cevovodu, ki ga je mogoče obrniti v nasprotni smeri urinega kazalca za izklop dovoda vode. Če imate v domu večjo količino vode, morate izklopiti elektriko — pod pogojem, da je to varno — in oskrbo z zemeljskim plinom, dokler se situacija ne reši.

Prepoznajte vir. Uhajanje vode v domu lahko ima veliko možnih virov, zato je prepoznavanje, od kod prihaja voda, lahko težavno. Poleg puščanja cevi so lahko vir vode, ki prihaja v vaš dom, tudi tlačne točke, kot so slabo zatesnjena kad ali tuš kabina, streha, ki pušča, ali celo uhajanje iz sosednje nepremičnine.

Odstranite odvečno vodo. Odstranitev morebitne stoječe vode zaradi uhajanja je nujna naloga — dlje ko stoji v vašem domu, večja bo škoda, ki jo povzroči voda. Za obsežnejše poplave boste morda morali najeti črpalko, ki jo je treba postaviti na najnižje mesto poplavljenega območja. Za manjšo količino poplavne vode lahko uporabite mokro-suhi sesalec.

Začnite postopek izsuševanja. Plesen se začne razvijati v 24—48 urah po poplavi, zato je ključen hiter začetek postopka izsuševanja za omejitev škode, ki jo povzroči voda. Pustite, da se aparati in vtičnice posušijo na zraku, in z mokrega območja odstranite pohištvo ali preproge. Odprite okna, da izpustite vlago. Preverite tudi stene — mavčno kartonske plošče ali drug material, ki je bil poškodovan, je treba odstraniti ali zamenjati. Zadnja faza pri večjih poplavah je najem odstranjevalca vlage, ki bo izvlekel vlago iz prostora — vendar pred začetkom obvezno zaprite okna.

Zaščitite se pred uhajanjem v prihodnosti. Po končanem čiščenju bo vaša glavna skrb zaščita vašega doma pred morebitnim prihodnjim uhajanjem vode. Poleg rednega preverjanja cevi in sprejemanja dodatnih varnostnih ukrepov v hladnem vremenu (glavni vzrok za uhajanja vode v domu) se mnogi odločijo za investicijo v varnostni sistem za vodo. Takšni sistemi vam omogočajo brezskrbnost s spremljanjem ravni vlažnosti v vašem domu in takojšnjim določanjem vira uhajanja. Vendar so tudi veliko več kot detektorji uhajanja vode. Sistem za zaznavanje uhajanja vode vas lahko opozori na uhajanje, kjerkoli že ste, in vam omogoča tudi izklop vode na daljavo, kar pomeni, da se lahko spopadete z uhajanji vode, še preden ta povzročijo resno škodo.

Odkrijte več o varnostnem sistemu za vodo GROHE Sense